Descriere şi identificare: Castorul este cel mai mare rozător din Europa, cu corpul greoi şi îndesat, picioarele scurte, urechile mici, ascunse în blană. Coada este glabră (cu excepţia rădăcinii), solzoasă, aplatizată dorso-ventral în formă de paletă şi foarte lată (12-15 cm). Palmură la degetele membrului posterior.
Culoarea blănii de la cenuşiu negricios la brun închis. Densitatea pilozităţii ventrale aproape dublă faţă de cea dorsală (caracter de specie semiacvatică). Există glande anale şi prepuţiale care se deschid într-o pseudo-cloacă şi care secretă o pastă grăsoasă, numită castoreum. Acesta este uns pe blană cu gheara dublă a degetului II posterior (specializat) şi face blana hidrofugă. Castoreum-ul are miros de mosc şi este folosit pentru marcarea teritoriului.
Craniu: bazioccipitalul prezintă o depresiune caracteristică, care formează o fosă; crestele sagitală şi lambdoidală foarte bine dezvoltate; incisivii sunt de culoare castanie pe faţa anterioară.
Date biometrice: cap + corp = 67-92 cm; coada: 22-34 cm; lungimea condilo-bazală = 13,0-15,0 cm; greutate: 9-30 kg (excepţional până la 54 kg !).
Habitat: Prezenţa apei curgătoare (râuri, canale de irigaţii) sau stagnante (lacuri, mlaştini) este o cerinţă vitală a speciei. Caută ape cu adâncimea de cca 1,5 m (care nu îngheaţă iarna până la fund şi nu seacă vara) şi cu diferite esenţe lemnoase de mal: salcie, plop, frasin, mesteacăn, arin. Sunt preferate cursurile de apă înconjurate de pădure şi cu lăstăriş de mal, dar specia poate fi întâlnită şi în ape din zone agricole sau suburbane dacă nu este deranjată. Urcă până la 500 m altitudine.
Distribuţia: In Evul Mediu brebul era larg răspândit în nordul Eurasiei, dar până în secolul al XIX-lea a fost aproape eradicat din Europa. Cauzele principale au fost defrişarea pădurilor, vânătoarea pentru comerţul cu blănuri şi unele credinţe populare. La începutul secolului al XX-lea mai existau în Europa doar cinci arii izolate de răspândire, pe cursul unor fluvii: Rhon , Elba, Neman în sudul Norvegiei, bazinul Niprului şi Berezinei, nordul Munţilor Urali (lângă Voronej). In Asia se găseşte în bazinul fluviului Enisei şi de-a lungul frontierei chino-mongole. Din aceste surse naturale astăzi se fac recolonizări în habitate optime din Peninsula Scandinavică, Germania, Olanda, Belgia, Franţa, Elveţia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România etc.
După resturile fosile şi subfosile, toponimii şi antroponimii, brebul a fost o specie frecventă pe teritoriul României până la sfârşitul Evului Mediu. A dispărut odată cu defrişările masive şi cu extinderea activităţilor agricole.
Ecologie şi comportament: Rozător semiacvatic, cu activitate crepusculară şi nocturnă, foarte bun înotător şi scufundător (până la 20 minute). Îşi face galerii în malurile înalte, cu acces din apă în camera de locuit. Dacă malurile sunt joase (în mlaştini) brebul îşi construieşte locuinţă flotantă, tip colibă. Aceasta poate avea până la 2 m înălţime şi 12 m în diametru şi este făcută din trunchiuri (până la 20 cm diametru), crengi, resturi de plante verzi şi mâl. Camera de locuit din interior este deasupra nivelului apei. Dacă nivelul apei scade, brebul construieşte diguri pentru menţinerea unui nivel optim. Pot fi întâlnite asociaţii de locuinţe plutitoare care adăpostesc 8-12 indivizi, de obicei generaţii diferite din aceeaşi familie. Specia este foarte teritorială; teritoriul unei familii variază de la 100 m la 3 km lungime pe cursul apei, în funcţie de densitatea populaţiei, caracteristicile cursului de apă şi oferta trofică. Se hrăneşte cu scoarţa şi cambiul speciilor de arbori menţionate iar toamna îşi face rezerve de crengi în apă.
Brebul este o specie monogamă, matură sexual la 2 ½ - 3 ani, are un singur ciclu de reproducere pe an, natalitatea este de 2-3 (max.5) pui la un ciclu de reproducere şi longevitatea de până la 17 ani.
Măsuri luate şi necesare pentru ocrotire: Duşmanii naturali sunt lupul şi râsul, dar densitatea lor este atât de mică încât nu reprezintă o ameninţare importantă. Se poate considera că un pericol mai mare este cel al cânilor vagabonzi. Cele mai mari ameninţări pentru specie sunt reprezentate de apele poluate, amenajarea cursurilor de apă şi prezenţa disturbantă a omului.
Specie protejată prin Legea 13/1993 prin care România ratifică Convenția de la Berna și prin Directiva Europeană 92/43/EEC.